Categorieën
Informatie

Wat is kunstrolschaatsen

Wat is kunstrolschaatsen?
Kunstrolschaatsen kun je verdelen in het Kunstrijden en Show-Formatie rijden.

Kunstrijden
Het kunstrijden kunnen we weer verdelen in het vrijrijden, figuren, paarrijden en roldansen.

Vrijrijden
Dit noemt men ook wel kür-rijden.
Hierbij rolschaats je op muziek waarbij sprongen, pirouetten en passen één geheel vormen. Dit doet men individueel.

Figuren
Bij het figuurrijden wordt gebruik gemaakt van de cirkels die op de vloer staan. De doorsnede van de cirkels zijn 4, 5 en 6 meter. De figuren worden voorwaarts of achterwaarts, binnenwaarts of buitenwaarts gereden op één been. De verplichte elementen (achtvorm, slangenboog, paragraaf en lussen) worden in cirkelvorm precies op de lijnen van de cirkel gereden en vraagt veel concentratievermogen van de rijd(st)er.

Paarrijden
Paarrijden is het samen rolschaatsen op muziek waarbij het paar eenheid uitstraalt. Het rolschaatsen bestaat dan uit het gelijktijdig uitvoeren van sprongen, pirouettes, passen en paarrijelementen.

Roldansen
Deze discipline kent 2 categorieën, t.w.: het paardansen en het solodansen (ook wel roldansen genoemd). Het “dansen” is een discipline die nauw aansluit bij het paarrijden. Het grote verschil tussen beide disciplines is dat bij dansen geen sprongen en liften boven het hoofd zijn toegelaten. Belangrijk bij het dansen zijn de verschillende passen die met een uiterste precisie moeten uitgevoerd worden. Dit vraagt een goede schaatsvaardigheid.
Bij onze vereniging worden de disciplines Showrijden, Vrijrijden, Figuren en roldansen gereden. In Nederland zijn er 10 rolschaatsverenigingen verdeeld over het hele land.
De NRBB organiseert wedstrijden . Deze staan op de kunstrijkalender.
Alle regels zijn opgenomen in het KRR (KunstRijReglement)
Belangrijke opmerking:
Om in aanmerking te komen voor selectie voor de Nationale selectie en/of uitzendingen (interland, Europacup, EK en WK) moet men voldoen aan de leeftijdeisen zonder het verlengde jaar. (Internationale regels)

Showrijden
Showrijden is het solo, duo, kwartet of in een groep rolschaatsen op muziek waarbij kleding, passen, liften, sprongen één geheel vormen met die muziek. Hier is originaliteit en artisticiteit een noodzaak.

Formatierijden
Het formatierijden is het in een groep uitvoeren van passen in patronen op muziek.
Men maakt gebruik van verschillende armgrepen. Formatierijden doe je in een groep. Bij het formatierijden is het doen van sprongen of liften verboden. Tijdens het nummer wordt er in de muziek van ritme gewisseld. Het is duidelijk dat ook hier het artistieke deel belangrijk is. Het uitvoeren van passen en patronen op de muziek moet weer als eenheid gebeuren.
Om aan wedstrijden deel te nemen moet men dus lid zijn van de NRBB.
Men krijgt dan een Kunstrijpaspoort.
Hierin worden de belangrijke wedstrijden bijgehouden.
Ook verzorgt de NRBB selectie-trainingen en uitzendingen naar het buitenland.
Ze organiseren ook trainers en jurycursussen.

Wat heb je nodig om te rolschaatsen?

Rolschaatsen
Voor het rolschaatsen heb je speciale kunstrolschaatsen nodig.
Voor elke discipline heb je keuze uit verschillende onderstellen, en wielen.
Deze worden regelmatig 2e hands aangeboden, maar zijn natuurlijk ook nieuw te bestellen.

Kleding
Bij het rolschaatsen wordt aangesloten kleding gedragen, zodat de train(st)er de bewegingen kan volgen die een rijd(st)er maakt. Een sportbroekje of legging en een t-shirt (geen oversized) is al perfect om mee te starten.
Voor de training kan er ook getraind worden in zogenaamde trainingspakjes. Deze lijken op “kürpakjes”, alleen zonder glitters. Voor een wedstrijd vrijrijden worden meestal speciale kürpakjes en panty’s aangeschaft.
Lange haren moeten vast, sierraden af.