Wat is kunstrolschaatsen

Kunstrolschaatsen is een verzamelnaam van kunstrijden en showrijden en formatierijden. Het kunstrijden wordt weer onderverdeeld in de disciplines Vrijrijden, Figuren, Paarrijden en Dansen.

Kunstrijden kan vergeleken worden met kunstijsschaatsen, alleen het grote verschil is het onderstel van de schaatsen en de ondergrond, maar er zijn zeker ook veel overeenkomsten. Bij beide onderdelen worden küren gereden op muziek met sprongen en pirouettes die bijna allemaal dezelfde naam hebben (zoals Rittberger), deze worden door een jury beoordeeld. De sprongen en pirouettes worden samen met een passenserie en arm/been-bewegingen gereden op het karakter van de muziek. Dit is wat de sport zo aantrekkelijk maakt en vele, met name jonge, meisjes er toe beweegt om te gaan kunstrolschaatsen.

In Nederland zijn 11 verenigingen (verdeeld over geheel Nederland) met ongeveer 650 leden. Deze verenigingen zijn aangesloten bij Nederlandse Rolschaatsbond. Nederland is, in tegenstelling tot andere landen, maar een speldenknop op de kaart van rolschaatslanden. Italië, Spanje, USA en Australië zijn landen met naam in de rolschaatswereld, maar ook in Duitsland en Japan wordt het kunstrolschaatsen als topsport gezien. Veelal domineren landen als Italië en Spanje tijdens de E.K.’s en W.K.’s.

Zoals hierboven al werd omschreven bestaat het Kunstrijden uit verschillende disciplines. Meer uitleg hierover is te vinden bij  “Verschillende disciplines“.

Wat heb je nodig om te rolschaatsen?

Rolschaatsen
Voor het rolschaatsen heb je speciale kunstrolschaatsen nodig.

Voor elke discipline heb je keuze uit verschillende onderstellen, en wielen.
Deze worden regelmatig 2e hands aangeboden, maar zijn natuurlijk ook nieuw te bestellen.
Zie hiervoor ook: Aanschaf en onderhoud

Kleding
Bij het rolschaatsen wordt aangesloten kleding gedragen, zodat de train(st)er de bewegingen kan volgen die een rijd(st)er maakt. Een sportbroekje of legging en een t-shirt (geen oversized) is al perfect om mee te starten.
Voor de training kan er ook getraind worden in zogenaamde trainingspakjes. Deze lijken op “kürpakjes”, alleen zonder glitters. Voor een wedstrijd vrijrijden worden meestal speciale kürpakjes en panty’s  aangeschaft.
Lange haren moeten vast, sierraden af.